060 346 08 84

Hidžama

Šta je hidžama?

Hidžama je drevna, holistička metoda koja se sve češće koristi u terapiji sa ciljem detoksikacije organizma. Primena ove metode nalazi se u antičkim egipatskim i kineskim medicinskim praksama, a danas svoju ekspanziju doživljava u oblasti fizioterapije.

Dve vrste hidžame – suva i mokra hidžama

Hidžama predstavlja specifičan pristup, u kome terapeut najpre vrši zagrevanje manuelnom masažom, a zatim postavlja posebne vakuum čašice. Zahvaljujući vakuumu, tkivo ispod čaše otekne što dovodi do povećanja dotoka krvi u zahvaćeno područje. Vakuum čašice se postavljaju na unapred predviđena mesta, najčešće ona koja su najviše izložena nepravilnom držanju i položaju tela.

Suva hidžama, na taj način, podstiče protok krvi u bolno područje, podiže kožu unutar šolje što dovodi do promene boje kože ispod vakuum čaše. Što su bol i napetost veći, krvni sudovi se šire i koža postaje tamnija. Mokra hidžama kao drugi oblik terapije zahteva najpre dezinfekciju datog područja tako da se izvode sitni rezovi na predviđenim mestima na kojima će se vakuum čašice postaviti. Postavljanje vakuum čašica i stvaranje vakuuma doprinosi širenju krvnih sudova i izbacivanju toksina iz prethodno napravljenih rezova. U praksi, postoji varijanta gde se najpre izvodi tehnika suve hidžame kako bi se identifikovala bolna područja, a zatim sprovodi tehnika mokre hidžame.

Treba znati: U oba slučaja, i kod suve hidžame i kod mokre hidžame, ostaju okrugli tragovi na koži koji će samostalno nestati za desetak dana.

Koliko košta tretman hidžame?

  • Cena hidžame u kombinaciji sa masažom je 3000 dinara.
Call Now Button