060 346 08 84

Masaža – lek za telo i dušu

Brojna istraživanja sprovedena u različitim oblastima pokazala su da je masaža efikasna za opuštanje mišića, u lečenju niza simptoma povezanih sa različitim stanjima. Pored toga što se može preventivno koristiti u cilju otklanjanja napetosti u vratu, ramenima, leđima i drugim kritičnim područjima tela, masaža se može koristiti i u vidu terapije za brojna fizička i psihička stanja.

Šta je masaža?

Masaža predstavlja jedan od najstarijih pristupa lečenju i prevenciji različitih zdravstvenih problema. Koš su drevni Grci, Egipćani i Kinezi ukazivali  na terapeutska svojstva masaže i koristili je u procesu lečenja različitih bolesti. Masaža predstavlja specifičan pristup tretiranja mišića i drugih mekih tkiva u organizmu kako bi se uticalo na poboljšanje cirkulacije, prokrvljenost organa i bolje funkcionisanje čitavog organizma. Masaža kao tehnika koja podrazumeva tzv. ručnu terapiju podrazumeva određeno pomeranje i pritisak na mišiće, tetive, ligamente i fasciju.

Zašto je važno redovno se masirati?

S obzirom da masaža podrazumeva primenu različitih tehnika, svaka od njih se razlikuje po intenzitetu i načinu na koji se dozira pritisak. Masaža se često koristi za opuštanje, a neretko se može čuti i da je masaža luksuz koji ne može svako priuštiti. Upravo je to mit koji je potrebno eliminisati iz svesti, jer je masaža potreba koja sprečava pojavu težih oblika ukočenosti, poremećaja u organizmu i nemogućnosti normalnog funkcionisanja.

Upravo iz tog razloga, važno je napomenuti da masaža može biti efikasna u otklanjanju:

 • Hroničnog bola u vratu, ramenima, leđima,
 • Bolovima u mišićima,
 • Anksioznosti i stresa,
 • Povrede mekih tkiva,
 • Reguilisanju krvnog pritiska
 • Problema sa nesanicom.
Prednosti masaže

Prednosti masaže

Jedna od neposrednih prednosti masaže je osećaj duboke relaksacije i smirenosti koja nastupa nakon njene primene. Ovaj jedinstveni osećaj se događa jer masaža podstiče oslobađanje endorfina – hemikalija u mozgu (neurotransmitera) koje stvaraju osećaj smirenosti i relaksacije, čime se istovremeno reguliše nivo stresa u organizmu. Takvi efekti dodatno podstiču jačanje imunog sistema (visok nivo hormona stresa narušava imuni sistem).

Šta radi masaža telu:

 1. Smanjuje stres: Masaža može pomoći opuštanju tela i smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa. Opuštanje mišića takođe utiče i na oslobađanje uma.

 2. Poboljšanje emocionalnog stanja: Masaža može podstaći otpuštanje endorfina, tzv. „hormona sreće“, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj teskobe ili depresije.

 3. Poboljšanje cirkulacije: Masaža utiče na bolju cirkulaciju krvi, što dalje utiče na snabdevanje krvi kiseonikom i što u krajnjoj instanci doprinosi bržem oporavku i revitalizaciji tela.

 4. Opuštanje mišića: Masaža može pomoći u opuštanju napetih mišića, smanjujući bol i poboljšavajući pokretljivost. Ovo je posebno korisno za ljude koji imaju bolove u leđima ili vratu.

 5. Razvoj svesti o telu: Masaža može pomoći ljudima da postanu svesniji svog tela, što može biti korisno za očuvanje opšteg zdravlja i prevenciju povreda.

 6. Povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti: Redovna masaža može pomoći u održavanju ili poboljšanju fleksibilnosti mišića, zglobova i ligamenata.

Call Now Button