060 346 08 84

Masaža – lek za telo i dušu

Brojna istraživanja sprovedena u različitim oblastima pokazala su da je masaža efikasna u lečenju niza simptoma povezanih sa različitim stanjima. Pored toga što se može preventivno koristiti u cilju otklanjanja napetosti u vratu, ramenima, leđima i drugim kritičnim područjima tela, masaža se može koristiti i u vidu terapije za brojna fizička i psihička stanja.

Šta je masaža?

Masaža predstavlja jedan od najstarijih pristupa lečenju i prevenciji različitih zdravstvenih problema. Koš su drevni Grci, Egipćani i Kinezi ukazivali  na terapeutska svojstva masaže i koristili je u procesu lečenja različitih bolesti. Masaža predstavlja specifičan pristup tretiranja mišića i drugih mekih tkiva u organizmu kako bi se uticalo na poboljšanje cirkulacije, prokrvljenost organa i bolje funkcionisanje čitavog organizma. Masaža kao tehnika koja podrazumeva tzv. ručnu terapiju podrazumeva određeno pomeranje i pritisak na mišiće, tetive, ligamente i fasciju.

Zašto je važno redovno se masirati?

S obzirom da masaža podrazumeva primenu različitih tehnika, svaka od njih se razlikuje po intenzitetu i načinu na koji se dozira pritisak. Masaža se često koristi za opuštanje, a neretko se može čuti i da je masaža luksuz koji ne može svako priuštiti. Upravo je to mit koji je potrebno eliminisati iz svesti, jer je masaža potreba koja sprečava pojavu težih oblika ukočenosti, poremećaja u organizmu i nemogućnosti normalnog funkcionisanja.

Upravo iz tog razloga, važno je napomenuti da masaža može biti efikasna u otklanjanju:

  • Hroničnog bola u vratu, ramenima, leđima,
  • Bolovima u mišićima,
  • Anksioznosti i stresa,
  • Povrede mekih tkiva,
  • Reguilisanju krvnog pritiska
  • Problema sa nesanicom.
Prednosti masaže

Prednosti masaže

Jedna od neposrednih prednosti masaže je osećaj duboke relaksacije i smirenosti koja nastupa nakon njene primene. Ovaj jedinstveni osećaj se događa jer masaža podstiče oslobađanje endorfina – hemikalija u mozgu (neurotransmitera) koje stvaraju osećaj smirenosti i relaksacije, čime se istovremeno reguliše nivo stresa u organizmu. Takvi efekti dodatno podstiču jačanje imunog sistema (visok nivo hormona stresa narušava imuni sistem).

Call Now Button